Ghostwriter inhuren?

Renee Kelder schreef als ghostwriter al meerdere boeken. De term ghostwriter klinkt wat geheimzinnig, maar het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om het schrijven van je biografie uit te besteden. Dat geldt natuurlijk ook voor een bedrijfsgeschiedenis, managementboek, histoire, memoires, jubileum en nog veel meer.

Ghostwriter | De Don

Don Schothorst had een droom zoals vele: een boek op de boekenplank over zijn leven. Hij wilde schrijven over zijn topcarrière in de reclame, over zijn huwelijken én over zijn verslaving aan drank, coke en seks. Maar toen hij eindelijk was afgekickt en op Bonaire een huis had gehuurd om te gaan schrijven, viel hij na een paar weken weer terug in zijn verslaving. Uiteindelijk kickte hij af in een klooster, werden de nonnen zijn beste vrienden en richtte hij de nationaal bekende verslavingskliniek Solutions op. Hij was clean, zakelijk weer enorm succesvol, alleen was er nog steeds geen boek. Toen hij daar op pensioenwaardige leeftijd mee wilde beginnen was het te laat. Hij werd gediagnosticeerd met Parkinson en kreeg geen letter meer op papier. Dat was het moment dat hij op zoek ging naar een ghostwriter. Hij las mijn autobiografische debuut Parttime-Junkie en wist: hij had zijn ghostwriter gevonden.

ghostwriter

Ghostwriter | Levensverhaal optekenen

Met mijn aktetas in de ene hand en mijn autobiografie in de andere liep ik door Laren. Google Maps leidde me naar een grote woonboerderij waar de schoorsteen hevig rookte: daar moest ik zijn. Voor de openhaard vertelde Don zijn levensverhaal. De koffie werd koud, het vuur ging uit, we hadden het niet door, pas toen we hadden besloten hoe we het boek vorm zouden gaan geven kwamen we weer terug in de werkelijkheid.

Vanaf dat moment nam ik elke week de trein naar ’t Gooi. Soms vroeg Don zich af waar we moesten beginnen, er was zoveel gebeurd in zijn leven. Wat moesten we opschrijven en wat moesten we juist weglaten? Ik coachte hem door dit proces met het stellen van de juiste vragen. En ik verzekerde hem: de rode draad of het thema van het boek zal gaandeweg het schrijven steeds duidelijker worden.

Ik legde hem uit dat we niet in één keer op chronologische wijze zijn levensverhaal zouden opschrijven. Een boek bestaat uit scènes en eerst wilde ik zoveel mogelijk verhalen verzamelen om deze pas later aan elkaar te schrijven. Elke afspraak bespraken we weer andere belangrijke levensgebeurtenissen: zijn jeugd in Laren, zijn seksuele escapades in de Yab Yum, de scheidingen en terugvallen na het afkicken. Maar ook zijn wederopstanding en hoe hij ondanks alles de moed en de kracht had om door te gaan en nooit op te geven.

Ghostwriter | Het resultaat

Uiteindelijk voltooide hij zijn droom om ondanks de Parkinson een boek te schrijven over zijn leven. Na anderhalf jaar lag De Don. Seks, drank & coke: de sensationele opkomst en ondergang van een reclameman in de winkel.